Wat is rebirthing?
 
Een ademhalingstechniek waarbij je langdurig, ononderbroken gaat in- en uitademen, waardoor je bewust wordt van blokkades en (emotionele of fysieke) pijn. De naam is overigens dubbel: hij verwijst naar het gevoel herboren te zijn wanneer je oud zeer kunt loslaten, én naar de kans om trauma's die je bij eigen geboorte opliep te overwinnen.
Tijdens de sessie blijf je aaneengesloten en zo intensief mogelijk ademen. Wat er ook gebeurt. Je ego heeft allerlei trucs, om je bij je gevoel vandaan te houden. Je dreigt in slaap te vallen, je voelt niets, je wordt moe, vindt het misschien eigenlijk maar niets, je krijgt behoefte aan bewegen, aan praten je voelt weerstand.
Onder al die omstandigheden is het zaak dat je je bewust blijft van dat wat er gebeurt te vertrouwen op een goede afloop als je in tinteling of kramp geraakt en je de controle dreigt te verliezen.
Rebirthen is een proces van en tevens een oefening in vertrouwen en bewustzijn.


Rebirthing lost de onderdrukte emoties op die zich in je lichaam hebben vastgezet. Ze komen vrij (misschien op een onbewust niveau) op een manier waarop je er daarna bewust mee aan de slag kunt gaan.
Omdat de meeste van je gedachten en gevoelens onbewust zijn, blijft ook een deel van wat er in een rebirthingsessie wordt losgemaakt of geïntegreerd, onbewust. Dat betekent echter niet, de ademsessie niet zou werken. Het betekent alleen dat het niet per se nodig is, bewust te ervaren wat er is veranderd.
Als je merkt dat je leven na het rebirthen waardevoller, completer is geworden, dat je dingen beter aankunt of aandurft, als je het gevoel hebt een ander mens te zijn geworden, herboren te zijn, dan is dat het bewijs dat de sessies hebben gewerkt.


Door simpelweg te ademen, krijgt je lichaam de kans jouw eigen wijsheid tot uitdrukking te brengen. Wat je diep van binnen weet, maar wat is verborgen onder angsten, patronen, weerstanden, komt tot uitdrukking.
Je ego, niet jijzelf, maar het masker dat je draagt, heeft veel energie gestoken in het beschermen van zichzelf, energie die je veel beter kon benutten. Bij een Rebirthing krijgt het die kans niet; de energie komt vrij in de vorm van een geweldig gevoel van liefde, een gevoel dat ook alleen kan bestaan bij de gratie van een egoloos "er zijn". Door simpelweg te ademen laat je de rem los op het uiten, of tenminste het beleven, van je gevoelens